VIDEO / FOTO REPORTAJ Pe urmele metroului din Drumul Taberei. Cum arata azi tunelele si statiile de pe Magistrala 5 si cum a fost ridicata din subteran freza Varvara

0
42

In septembrie 2013, primul utilaj de forat, TBM-ul (Tunnel Boring Machine) botezat „Varvara” isi incepea misiunea de a sapa primul tunel al Magistralei 5 de metrou din Drumul Taberei. Marti, pe 3 februarie, Varvara a inceput sa fie demontata si ridicata din punctul de scoatere dinaintea statiei Raul Doamnei, ultima statie de pe traseul din Drumul Taberei. Peste cateva saptamani va fi remontata la Academia Militara si apoi va fi relansata spre viitoarea statie Eroilor 2, pe ultimul tronson de tunel din proiect. HotNews.ro a coborat in tunele proaspat terminate de TBM-urile „Varvara” si „Filofteia”, a filmat in statiile ce inca se construiesc si a realizat un videoreportaj cu lucrarile de pe Magistrala 5.

Tunelurile finalizate de la Academia Militara si pana la Raul Doamnei. 6 din 9 statii sunt aproape gata la nivel de structura


Acum, la inceputul lunii februarie, Varvara a fost demontata si ridicata din punctul de scoatere dinaintea statiei Raul Doamnei, ultima statie de pe traseul din Drumul Taberei. In total, Varvara a forat numai putin de aproape 2.820 de metri liniari si a lasat in urma ei aproape 1.880 de inele de beton.

„Acum un an si doua luni am inceput tunelurile si deja suntem in procedura de scoaterea utilajelor de la Raul Doamnei, transbordarea si transportul la suprafata, deci de la Raul Doamnei la Academia Militara, reasamblarea si demararea lucrarilor de tunel catre statia Eroilor 2”, a explicat pentru HotNews.ro inginerul Mihai Divlan, responsabil tehnic cu executia din partea constructorilor Astaldi si FCC Construcción.

Tunelul dinspre Favorit spre Orizont:

Imagine

Statia Brancusi:

Imagine

Tunelul dinspre Brancusi spre Raul Doamnei:

Imagine


Statia Brancusi:

Imagine


Primul TBM – „Varvara” – a inceput sa fie scos din subteran. Va fi dus din nou la Academia Militara

„Deja TBMS 743 Varvara este demontat secvential, se lucreaza la fragmentarea scutului. Procedura in sine, efectiv, demontarea, transbordarea, deci ridicarea pe verticala, pozitionarea pe trailere si transportul la Academia Militara dureaza cam o saptamana de fiecare utilaj”, mai spune inginerul.

Dupa Varvara va fi scos din subteran si TBM-ul denumit Filofteia, iar cele doua utilaje vor fi aduse in urmatoarele saptamani inapoi la statia Academia Militara, loc de unde vor porni din nou in misiune, dar in directia opusa, spre statia Eroilor 2.

TBM-ul Varvara, inainte sa fie ridicata din Punctul de Scoatere Scut de la Raul Doamnei:

Imagine

Freza TBM-ului Varvara in timp ce era ridicata din subteran:

Imagine

 

Imagine

 

Imagine

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns