Unitatea de integrare a fortelor NATO din Bucuresti a fost activata în Drumul Taberei, simultan cu alte unitati din 5 state

0
148

Primul comandament NATO de pe teritoriul Romaniei a fost activat joi, simultan cu unitati de acelasi fel din 5 state, aflate la granita de est a Uniunii Europene. Comandamentul va functiona intr-o cladire reabilitata din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti.

Acest lucru nu trebuie interpretat ca o dorinta de confruntare, ci ca o simpla adaptare a Aliantei la un nou mediu de securitate, au tinut sa precizeze, oficialii prezenti la ceremonie.

Comandamentul NFIU adica – Unitate de Integrarea a Fortelor NATO – a fost activat la Bucuresti in acelasi timp cu celeltalte 5 situate in : Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia si Polonia. Sunt centre de comanda in care lucreaza in medie 40 de militari specialisti in strategie si care vor deveni operative pana in 2016.

Fiecare dintre ele trebuie sa fie capabila sa coordoneze fortele militare in regiune in situatii de criza. Pana atunci, se vor implica in exercitiile fortelor nato si vor sustine apararea colectiva.

Comandamentul va functiona intr-o cladire reabilitata din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti. Investitia in cladire dar si tehnica se ridica la 16 milioane de lei, bani din bugetul MAPN.

Din NFIU vor face parte 27 de militari romani si 17 straini.

Catalin Ticulescu, Comandantul Centrului: “Criteriile in baza carora s-au selectat militarii romani au fost indelung analizate. Experienta in teatre de operatie experienata, in posturi NATO, cunoasterea lmbii engleze la nivel inalt etc”

Mircea Dusa, Ministrul Apararii: Exista reactii ale rusiei dar aceste unitati de integrarea a fortelor nu sunt baze militare

Jens Stoltenberg, Secretat General NATO: “NATO trebuie sa reactioneze si asta este exact ceea ce facem. Asa ca nu exista niciun motiv ca sa fii provocat de faptul ca NATO se adapteaza la un mediu de securitate combativ”

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/unitatea-de-integrare-a-fortelor-nato-din-bucuresti-a-fost-activata-ministrul-dusa-este-un-moment-istoric.html

Lasă un răspuns