Statuia compozitorului Nicolae Bretan, dezvelită în curtea Şcolii Gimnaziale 193 din Drumul Taberei

0
497

Astăzi, 17 septembrie 2015, reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 au participat la dezvelirea statuii compozitorului Nicolae Bretan, în curtea Şcolii Gimnaziale Nr. 193 din Sectorul 6. De asemenea, în cadrul aceluiaşi eveniment, a fost lansat şi Albumul Omagial dedicat compozitorului.

Statuia a fost donată comunităţii Sectorului 6 de către fiica artistului, doamna Judit Bretan.

La eveniment au participat: doamna Iuliana Matrusenco, directoarea Şcolii Gimnaziale 193, doamna Ana Rus, artista care a realizat monumentul, domnul Tudor-Ioan Turcu, director în cadrul Primăriei Sectorului 6, şi doamna Hristofenia Cazacu, reprezentanta fiicei compozitorului, precum şi membri ai Asociaţiei de Părinţi a Şcolii Gimnaziale 193.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului 6, prin Administraţia Şcolilor şi Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltării Urbane.

Nicolae Bretan (1887 – 1968) a fost un compozitor român, care a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) şi la Magyar Királyi Zeneakadémia din Budapesta (1912), după care s-a afirmat ca prim-bariton al Operei din Bratislava. În 1916 şi-a luat şi licenţa la Facultatea de Filologie din Cluj. A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj şi director al Operei Române din Cluj, după revenirea acesteia din refugiul de la Timişoara.

A compus 230 de cântece pe versuri de poeţi români, germani şi maghiari, cinci opere, poemul vocal simfonic „Luceafărul” şi a compus, de asemenea, numeroase lucrări religioase şi un requiem pentru doi solişti (sau cor) şi orgă.

Dintre operele sale patru au fost opere într-un act: „Golem”, care a avut premiera în Elveţia, în 1990, „Arald”, „Eroii de la Rovine” şi o operă în trei acte: „Horia”.

http://www.primarie6.ro/statuia-compozitorului-nicolae-bretan-dezvelita-in-curtea-scolii-gimnaziale-193-din-sectorul-6/

Lasă un răspuns