Sectorul 6, retrocedat bucată cu bucată. Cristian Poteraș, fost primar: „Am fost pe val”

0
64

A retrocedat ilegal parcuri, ştranduri şi curţile unor instituţii, iar acum a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare. E povestea penală a lui Cristian Poteraș, fostul primar al sectorului 6. Judecătorii l-au găsit vinovat că a transferat 12 hectare de teren ale statului român în proprietatea unor afaceriști controversați. Unul dintre ei – chiar verișorul soției. Martor la tranzacții a fost și un actual parlamentar, care acum spune că nu știa că își pune semnătura pe acte false.

„Nu au ce să îmi reproşeze. Am fost pe val”. Cristian Poteraş făcea această declaraţie în momentul în care pierdea alegerile pentru un al treilea mandat de primar al sectorului 6 al Capitalei. Era deja urmărit penal de 3 ani, după ce procurorii DNA descoperiseră o rețea care se ocupa de cumpărarea de drepturi litigioase și retrocedări ilegale.

Potrivit anchetatorilor, reţeaua funcţiona după o metodă patentată mai peste tot în ţară: persoane în vârstă, care așteptau de ani buni retrocedarea unor terenuri erau abordate de samsari imobiliari. Drepturile litigoase erau cumpărate, iar ulterior, samsarii cereau teren la schimb în Sectorul 6. Cererile ajungeau pe masa comisiei de fond funciar, condusă de Cristian Poteraș.

S-a ajuns la situații absurde: jumătate de hectar de teren arabil de la periferia Bucureștiului a fost compensat cu aproape 3.000 de mp din curtea și bazinul de înot al Clubului Sportiv Rapid. Odată ce titlul de proprietate a fost eliberat, terenul a fost vândut omului de afaceri Fabian Schwartzenberg, fratele milionarului Elan Schwartzenberg.

„Noi am fost miraţi, am rămas bulversaţi, deci chiar nu am ştiut. Ne-am trezit că cineva este proprietar pe terenul nostru. Ne-am trezit cu un utilaj pe poartă. Voia să intre şi să înceapă lucrările (…) Am închis porţile şi fostul preşedinte s-a dus şi a anunţat organele competente. Am pus afiş că este proprietate privată a statului român”, spune Valentina Ionescu Caciureac, președinta Clubului Sportiv Rapid.

Tot cu acordul fostului primar din Sectorul 6, comisia a compensat 4.500 de mp de teren de la CAP – Cooperativa Agricolă de Producție Măgurele cu 2.000 de metri pătrati din ștrandul Crângași și încă 1.000 – din curtea Direcției de Informații a MAPN.

Procurorii spun că primarul Cristian Poteraș a vrut să retrocedeze și o treime din parcul Favorit din Drumul Taberei.

 

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Sectorul+6+retrocedari+Cristian+Poteras+condamnat

Lasă un răspuns