Românii, mai harnici ca americanii la săpat tuneluri. Metroul din Drumul Taberei, exemplu pentru New York

0
38

În comparaţie cu newyorkezii, bucureştenii nu se pot plânge: linia lor de metrou de pe magistrala 5 este de două ori mai lungă şi va fi gata de două ori mai repede decât cea inaugurată în SUA pe 1 ianuarie.

În prima zi a acestui an, la New York s-a inaugurat un nou tronson de metrou cu o lungime de doar 3,2 kilometri şi trei staţii. Lucrările de construcţie, care au fost supervizate de un român, au durat 10 ani și au costat aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

Proiectul ar fi trebuit finalizat în 2013, dar au fost întârziate inclusiv din cauza problemelor provocate de zgomot. Mai mult, primele planuri referitoare la construcția liniei de metrou în zona Second Avenue din Manhattan datează încă din 1929, dar criza economică le-a blocat.

La Bucureşti era mai ieftin…

Şi la Bucureşti, lucrările la Magistrala 5, de la Eroilor până în Drumul Taberei, sunt întârziate, însă în comparaţie cu New York situaţia pare mult mai roză. În toamnă, ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, anunţa,  împreună cu directorul general al Metrorex, Marin Aldea, că punerea în funcţiune a acestei magistrale va avea loc în noiembrie 2017. Predecesorul său, Dan Costescu, promisese însă că investiţia trebuia să fie inaugurată în prima jumătate a acestui an.

Lucrările au început în 2011, iar panourile amplasate de Metrorex promiteau: „În trei ani, aici va fi staţia ta de metrou”. Nu s-a întâmplat aşa, pentru că în 2013, la un an după ce USL câştigase alegerile cu o majoritate zdrobitoare, premierul Victor Ponta reducea drastic bugetul alocat acestui proiect. Concret, suma a scăzut de la 500 la doar 95 milioane.

În consecinţă, lucrările s-au oprit şi au fost reluate abia la finele lunii septembrie 2013, când panourile de identificare a investiţiei cu fonduri europene, care pot fi văzute şi acum în dreptul staţiilor, indicau ca termen de finalizare 31 decembrie 2015. Cum nici acest termen nu a fost respectat, metroul va circula pe sub cartierul Drumul Taberei la peste şase ani de zile de la primul foraj. Dar nu după zece ani, ca la New York.

mai mult la :  www.romanialibera.ro

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns