RFI.ro / Constantin Rudniţchi : Povestiri din cartier. Despre demolări și investiții

0
175

Nu mai trecusem de câteva zile prin cartier pe lângă cinematograful „Favorit”. Recent, am fost prin zonă, întâmplător, și nu mică mi-a fost mirarea când am constatat că a început demolarea clădirii.

Trebuie spus că „Favorit” era, înainte de anul 1989, o clădire-reper pentru cartierul „Drumul Taberei” din București. Îmi aduc aminte că o parte din prietenii mei din adolescență aveau un obicei pe care îl respectau cu sfințenie: în după amiaza zilei de Anul Nou mergeau la cinematograful „Favorit” să vadă filmul care rula. În acele vremuri, „Favoritul” avea scaune capitonate și o eleganță pe care doar Sala Palatului din centrul Bucureștiului o întrecea.

O dată cu anul 1990 a început declinul. Au fost încercate diferite destinații și diverse parteneriate, dar niciuna nu s-a dovedit de succes. Încet-încet, cinematograful nu a mai avut activitate, a fost închis și de ani buni se afla într-o stare avansată de degradare.

Marea problemă a fost aceea că „Favorit” se afla în proprietatea Ministerului Culturii, care lăsase clădirea din „Drumul Taberei”, ca și alte cinematografe, să se degradeze fără să găsească nicio soluție.

Săptămâna aceasta, a început demolarea cinematografului. Este o veste bună, pentru că proiectul prevede construirea unui centru cultural pe actualul amplasament.

Povestea cinematografului „Favorit” trebuie completată cu datele privind felul în care s-a ajuns la demolarea lui. Cronologia este relevantă pentru modul în care se derulează proiectele de investiții în România. Astfel, primul studiu de fezabilitate a fost redactat de Primăria sectorului 6 în anul 2011. Studiul a rămas pe hârtie pentru că spațiul nu a fost trecut din administrarea Ministerului Culturii în cea a primăriei de sector. Acest lucru s-a întâmplat abia în anul 2015. Apoi, în anul 2017, au fost lansate procedurile de licitație pentru demolarea și construcția noului centru cultural european, iar după doi ani, iată, au fost demarate lucrările.

Construcția noului centru se derulează pe baza unui contract în valoare de 10 milioane de euro și ar trebui să dureze trei ani. Proiectul este interesant, în sensul că prevede construirea unui centru elegant și multifuncțional. Marea problemă este respectarea termenului, dacă noua construcție se va realiza în timp, adică în trei ani.

mai mult la :   www.rfi.ro

Lasă un răspuns