Povestea unei condamnări istorice. Și patimile jurnalistului care a deconspirat afacerea care l-a trimis la pușcărie pe Poteraș

0
217

(n.r. Felicitari jurnalistului Daniel Befu, de la ancheta caruia a pornit ancheta DNA. Va recomand articolul lui, in care povesteste cum articolele pe care le scria pe aceasta tema apareau si dispareau din ziarele la care lucra.)

Pentru mine condamnarea lui Cristian Poteraș (vezi aici) reprezintă o injecţie cu optimism că băieţii şi fetele tineri în spirit din presă (indiferent de vârstă şi laurii din palmares) mai pot zgâlţâi pe ici pe colo sistemul corupt care guvernează România.

2015_04_15_befu.still001_rsz

Schema afacerii

Ancheta am scris-o în 2006, la 3 luni de la angajarea mea în presă, la departamentul de educație al ziarului Gândul. Într-o zi m-am dus la Institutul de Biologie, să fac un reportaj despre spirulină și am sfârșit prin a investiga felul cum o grupare din care făceau parte Cristian Poteraș, Fabian Schwartzenberg (fratele lui Elan), verișorul soției lui Poteraș (Lucian Grecu) și alți câțiva își însușeau terenuri extrem de valoroase din patrimoniul statului. Schema era simplă. Un moșuleț sau o băbuță care avea teren pe la periferia Sectorului 6 (foste comune înglobate ulterior prin expansiunea Capitalei),cerea să i se rerocedeze terenul (ogor, ogradă). Comisia de retrocedări de la Primărie spunea că nu mai are terenul în fizic, așa că-i oferea moșului/băbuței un teren în compensare. Așa s-a ajuns ca persoane care au avut terenuri la capătul Prelungirii Ghencea, să primească în incinta Institutului de Biologie al Academiei Române (pe Splaiul Independenței, peste râu de Sema Park, lângă ștrandul Crângași) și în incinta ICECHIM (cu ieșire la Calea Plevnei, aproape de sediul CSM și la Splaiul Independenței).

mai mult la :  http://www.romaniacurata.ro/povestea-unei-condamnari-istorice-si-patimile-jurnalistului-care-a-deconspirat-afacerea-care-l-a-trimis-la-puscarie-pe-poteras/

Lasă un răspuns