Povestea refugiaţilor chilieni din Drumul Taberei de acum 40 de ani

0
70

România, a doua şansă. Povestea refugiaţilor chilieni stabiliţi la noi acum 40 de ani

Ţara noastră s-a mai confruntat cu spectrul unui val de refugiaţi, acum 40 de ani. Au ajuns la noi 2 mii de chilieni care fugeau de persecuţiile dictaturii militare a lui Augusto Pinochet. Au fost cazaţi în blocuri din cartierele bucureştene Drumul Taberei şi Militari. Iar 20 dintre ei trăiesc şi azi în România.

Alungată din ţara sa de origine, Chile, Clara Flores a ajuns în România împreună cu familia ei, când avea doar 9 ani. A primit cetăţenia română în 1995. Astăzi, Clara este actriţă şi regizor şi a devenit o prezenţă constantă în spaţiul artei dramatice româneşti.

Printre primii refugiaţi chilieni veniţi aici a fost şi Juan Retamal. Pentru el, România a fost a doua „mamă”, care l-a adoptat şi îngrijit ca pe propriul copil. Acum, problema refugiaţilor din Siria parcă îi răsuceşte cuţitul într-o rană mai veche.

După lovitura de stat condusă de generalul Augusto Pinochet din 11 septembrie 1973, peste 2000 de chilieni s-au refugiat în România. În timpul dictaturii instaurate în Chile, oamenii erau ridicaţi de pe stradă, torturaţi în închisori şi apoi executaţi pe câmp. Un milion şi jumătate de oameni au fost arestaţi atunci, iar despre 170 de mii dintre ei nu se mai ştie nimic.

Lasă un răspuns