Oameni si întîmplari din Drumul Taberei. Profesorul Grigore Gheba – omul care a scos la tablă o ţară întreagă

0
88

M-am întâlnit cu profesorul – şi generalul în retragere – Grigore Gheba în sufrageria casei sale, din cartierul bucureştean Drumul Taberei şi am împărţit pentru câteva ore aceeaşi masă acoperită cu sticlă spartă la unul dintre colţuri.

Profesorul Grigore Gheba scoate o culegere de matematică la venerabila vârstă de 91 de ani. Cel mai cunoscut autor de culegeri de matematică din România, profesorul Grigore Gheba, aşteaptă în aceste zile[1] să-i apară o noua lucrare, „Teme fundamentale în studiul matematicii – Clasele a IV – a X-a”.

Marusia, îngerul cu ochi albaştri

„Era medicul lagărului, avea gradul de căpitan, era blondă cu ochi albaştri. O chema Marusia Anka. S-a aşezat lângă patul meu, plângeam, convins că mai am câteva ore de trăit. M-a întrebat de ce plâng, i-am răspuns că nu voi mai vedea niciodată ţara. M-a mutat într-o altă camera şi s-a îngrozit de oasele mele când m-a dezbrăcat să mă consulte. A revenit cu nişte lapte şi oua. Nu mai văzusem de doi ani aşa ceva. Mai târziu am aflat ca erau din raţia ei… ” Aşa începu între cei doi o poveste de dragoste care continuî tot razboiul.La îndemnul Marusiei, Grigore Gheba s-a Înscris în „Divizia Tudor Vladimirescu” şi a luptat împotriva nemţilor. A fost de doua ori ranit si decorat de opt ori. În ciuda acestei evoluţii, a avut relaţii tensionate cu câţiva conducători sovietici, accentuate imediat după război, când, ca prefect, pentru scurt timp, al judeţului Râmnicu-Sărat, a fost acuzat de antisovietism. „Am părăsit toate structurile şi m-am înscris la Facultatea de Matematică din Bucureşti. Nu mi s-a permis să acced la catedre înalte pentru că am refuzat să mă înscriu în partid.”În 1955 prima lui soţie a murit, iar Gheba s-a recăsătorit, doi ani mai târziu, cu Lucreţia, care-i sta şi astăzi alături.

Prizonier la Cotul Donului…

mai mult la :  http://www.observatorul.com/default.asp?action=articleviewdetail&ID=17887

Lasă un răspuns