Oameni din Drumul Taberei: Grigore Gheba – Figură legendară a matematicii universale (n. 15 august 1912 — d. 6 septembrie 2004)

0
296

Răsfoind prin biblioteca personală mi-am dat seama că profesorul, matematicianul copilăriei noastre, Grigore Gheba mai este printre noi şi încă mai scrie culegeri de matematică. Profesorul – și generalul în retragere – Grigore Gheba, omul care a scos la tablă țara întreagă, va scoate în curând o culegere de matematică la 91 de ani.

Cel mai cunoscut autor de culegeri de matematică din România, profesorul Grigore Gheba, aşteaptă în aceste zile să-i apară o nouă lucrare, „Teme fundamentale în studiul matematicii – Clasele IV-X”. Culegerea, este prima pe care venerabilul profesor nu o testează mai întâi pe elevii săi şi are pe copertă „figura Gheba”, model geometric ce a limpezit ani de-a rândul mințile elevilor.

Profesorul – și generalul în retragere – Grigore Gheba îşi trăieşte viaţa în condiţii modeste, în cartierul bucureștean Drumul Taberei. Profesorul îşi deapănă gândurile cu mare pasiune: „M-am născut într-un sat de munte din  judetul Vrancea, se cheama Poienița – Dumitrești, ca unul dintre cei șapte copii ai unei familii sărace. Mama mea, Maria, punea gaz în lampă doar sâmbăta și duminica, în restul săptămânii culegeam surcele ca să țin focul treaz în sobă și să pot face socoteli cu condeiul pe tăblița din piatră moale. Lucram dintr-o carte, se numea „1001 de probleme de matematică”, primită de la un unchi, inspector de matematică”, povestește profesorul Gheba.

culegere

Lasă un răspuns