Mutu de la 6, laudat în oficina liberalilor „Puterea”

0
57

Editorial Gabriela Dinescu | 2016-08-01 :

„Mi-a plăcut atitudinea unor primari care au spus că jumătate din suma cerută de BOR ar ajunge pentru construirea a trei grădiniţe. Gabriel Mutu, primarul sectorului 6 a spus asta. Într-adevăr, astea sunt problemele oamenilor: grădiniţe şi şcoli mai multe, spitale mai sigure. Mai mult mă înfurie maniera în care BOR cere anual bani de la primării, Guvern şi cine ştie câte alte instituţii.

Văd că BOR are un marketing foarte bun când este vorba de colectarea banilor, dar nu spune cât a strâns. Avem pe site-ul Catedralei Neamului numele celor care au donat bani, dar nu şi sumele încasate. În plus, vreau să ştiu cât au donat parohiile. Vecinii mei, aflaţi, în general, la senectute, cotizează 200 de lei lunar la biserica de care aparţin. “Dacă toată lumea dă banii ăştia, pot eu să spun nu?! Cum mai intru în biserică dacă îmi cere preotul şi eu nu dau?”, mi-a spus o vecină, care nu mi se părea prea evlavioasă până la acel moment. Un alt vecin, marinar, îmi povestea odată cât de necăjită era soacra lui că nu-i ajungea pensia ca să dea 200 de lei pe lună la biserică. “Îi dau eu 200 de lei să stea liniştită”, mi-a spus omul, furios şi el pe obiceiul enoriaşelor din cartier.

mutu catedrala

Desigur, sunt bani fără chitanţă, pentru care preoţii nu dau socoteală nimănui şi nu plătesc impozite. Mă întreb, cât au cotizat ei, personal, la BOR pentru marea Catedrală. Dar celelalte parohii, mănăstiri din ţară, consilii judeţene de ce nu cotizează? Pentru că titulatura este de Catedrala Neamului, nu a bucureştenilor. De ce BOR nu e obligată la transparenţă? De unde ştim că nu a strâns până acum de câteva ori mai mult decât suma necesară construcţiei? În schimbul celor 200 de lei pe lună, la marile sărbători religioase, preoţii le dau enoriaşelor darnice, mai ales în anii electorali, donaţiile venite de la partide. Mai sunt bătrâni care au devenit avari cu înaintarea în vârstă şi merg în fiecare duminică la biserică să primească din pomenile altora. Nu şi-au pus problema că banii pe care-i dau ei lunar acoperă de 10 ori preţul acestor alimente dacă le-ar cumpăra. Halal educaţie religioasă! ”

 

http://www.puterea.ro/editorial/halal-educatie-religioasa-141609.html

Lasă un răspuns