Metroul nu se va termina nici în 2019. PSD-ul a reuşit sa babaradească si Fondurile Europene

0
232

Capital.ro : EXCLUSIV Epopeea metrolui Drumul Taberei. Procesul care schimbă tot.

Proaspăt demisonarul ministrul Transporturilor, Lucian Șova, declara, în luna septembrie, că doar acţiunile din justiţie instrumentate de ”Siemens” mai ţineau pe loc finalizarea lucrărilor la Magistrala 5. Odată rezolvată această problemă – susţinea ministrul – lucrarile ar trebui să se finalizeze pana la sfarsitul lui 2018, urmând din ianuarie să înceapă probele trenurilor, fără călători. Una peste alta, susţinea Șova, Magistrala 5 ar trebui să fie gata în luna martie a anului 2019, ceea ce acum , se vede, este imposibil. Cu atât mai mult cu cât, dincolo de automatizare, nici măcar nu sunt 100% gata lucrările la infrastructura fizică a metroului, iar finisajele sunt doar la 60% grad de realizare. Nici toate staţiile nu sunt gata, acest lucru fiind vizibil, chiar şi de la suprafaţă, la Eroilor, Academiei, Răzoare, Ho Chi Min.

Costuri “umflate”

Corpul de control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, a constatat, în urma unui control derulat în perioada 22 – 31 august 2018, că sunt deficienţe în implementarea proiectului Magistralei 5 de metrou, care au condus la întârzieri în derularea contractului, dar şi la suplimentarea costurilor pentru ”Metrorex” cu peste 188 de milioane de lei. Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, Corpul de control a efectuat verificări la ”Metrorex”, care au vizat respectarea prevederilor legale şi contractuale în derularea contractului de proiectare şi execuţie a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, tronson 1 – Drumul Taberei – Universitate, secţiunea Râul Doamnei – Haşdeu (Opera) – structura de rezistenţă.

În urma controlului au fost constatate deficienţe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului, dar şi la suplimentarea costurilor pentru ”Metrorex”. „În urma controlului efectuat, rezultă indicii cu privire la existenţa unor nereguli şi/sau posibile fraude în implementarea proiectului, aşa cum sunt ele definite în Ordonanţa de urgenţă nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora. Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziţie iar în derulare au intervenit majorări substanţiale ale valorii acestuia, informaţii ce reprezintă indicii de fraudă”, se spune în comunicat.

Conform Ministerului Transporturilor, în urma analizării modului în care a fost pregătită şi derulată licitaţia publică şi a modului de stabilire a termenilor contractuali şi implementarea contractului, s-a constatat generarea de costuri suplimentare de către autoritatea contractantă în favoarea executantului în valoare de peste 188 milioane de lei.

www.capital.ro/exclusiv-epopeea-metrolui-drumul-taberei-procesul-care-schimba-t.html

Lasă un răspuns