Metroul de Drumul Taberei, în două viteze: încet şi pe loc. Lucrările au progres 0% în ultima lună

0
258

Metrorex a actualizat datele pe luna septembrie privind stadiul lucrărilor la metroul de Drumul Taberei. Comparându-le cu cele din august, rezultă că în ultima lună nu s-a înregistrat niciun progres pe cel mai mare şantier din Capitală.

Dacă în perioada de vară au fost totuşi raportate mici progrese la metroul de Drumul Taberei, odată cu venirea toamnei pare că lucrările au fost de-a dreptul abandonate.

Potrivit datelor oficiale de pe site-ul dedicat Magistralei 5 de metrou, pe 21 septembrie stadiul fizic al lucrărilor era acelaşi cu cel raportat pe 27 august.

La data de 27 august 2018, stadiul fizic al lucrărilor era următorul:
– Structuria de rezistenta 97,86 %.
– Fundație cale de rulare 86,30 %.
– Finisaje 58,91 %

La data de 21 septembrie 2018, stadiul fizic al lucrărilor era următorul:
– Structuria de rezistenta 97,86 %.
– Fundație cale de rulare 86,30 %.
– Finisaje 58,91 %

Blocajul de pe şantier are loc în contextul în care Metrorex îi datorează constructorului italian Astaldi 452 de milioane de lei, în urma litigiilor privind contracte de lucrări pentru Magistrala 5 şi Magistrala 4.

În ciuda disputelor financiare dintre Metrorex şi constructor, ministrul Transporturilor Lucian Şova a declarat luna aceasta într-un interviu că îşi menţine termenul privind darea în folosinţă a metroului din Drumul Taberei: martie 2019. Asta deşi nu a fost semnat contractul pentru semnalizarea traficului, lucrări ce durează minim nouă luni.

„Se fac eforturi la nivelul Metrorex de a fi identificate resurse financiare – că nu poate fi vorba de susţinere de la bugetul de stat, în contul acestei despăgubiri. Metrorex se află în discuţie cu băncile în vederea obţinerii unui împrumut cu are să plătească această despăgubire”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Metrorex negociază cu CEC Bank şi cu două bănci comerciale în acest sens.

Lasă un răspuns