Laurenţiu Ungureanu, Adevarul : De unde vine numele parcului si al celei mai mari piete din Drumul Taberei? Alexandru Moghioroş, sinistru activist stalinist de linia întâi, a distrus agricultura şi a aruncat în puşcărie zeci de mii de ţărani

0
385

Cine a adus comunismul în România. Apostolii lui Stalin. Alexandru Moghioroş, câinele de vânătoare din ţarcul Puterii

Unii reproşează Legii rău întocmite 217/2015 că nu se referă şi la comunişti. Le dau dreptate. Strada Moghioroş, din Drumul Taberei, purta până de curând numele unui sinistru activist stalinist de linia întâi (ungur), care a distrus agricultura şi a aruncat în puşcărie zeci de mii de ţărani.

( sursa foto si video Laurenţiu Ungureanu, Adevarul )

moghioros

Alexandru Moghioroş a fost unul dintre cele mai devotate animale politice ale stalinismului românesc. A fost domesticit la curtea lui Gheorghiu-Dej şi a executat, supus şi energic, fiecare comandă a stăpânului politic. Recompensa: supravieţuirea.

12 mai 1936. Mogyorós Sándor (devenit Alexandru Moghioroş) e scos din arestul de la Jilava şi dus la Craiova, la închisoarea Corpului 1 de Armată. Nu e singur: alături de el sunt Ana Pauker (născută Hanna Rabinsohn), Estera Radoşoveţkaia (devenită Stela Moghioroş), Şmil Marcovici şi Andrei Bernat (născut Andor Bernath). Comuniştii fuseseră arestaţi în iulie, anul precedent, alături de Liuba Chişinevschi şi de Alexandru Drăghici. Fusese cea mai importantă captură a Siguranţei din 1921 încoace. Ilegaliştii sunt transportaţi la Craiova legaţi, în şir, cu lanţuri de mâini. Cei consideraţi mai periculoşi, printre care şi Alexandru Moghioroş, zis Tell, sunt aşezaţi în mijlocul şirului pentru a avea ambele mâini legate, arată istoricul Stelian Tănase în volumul „Clienţii lu’ Tanti Varvara“. Figura principală a procesului rămâne însă Ana Pauker, dar nici numele celorlalţi bolşevici de subterană nu erau anonime. Orişicât, toţi ceilalţi par să graviteze în jurul comunistei, pe care o apără în faţa acuzatorilor şi a furiei burgheze. Un soldat ar fi încercat s-o lovească pe femeia moscovită cu baioneta, dar Moghioroş parează lovitura, notează istoricul Robert Levy în volumul „Gloria şi decăderea Anei Pauker“.

 

surse :

foto si video Laurenţiu Ungureanu, Adevarul

http://www1.gandul.info/puterea-gandului/cine-a-adus-comunismul-in-romania-14693359

http://adevarul.ro/cultura/istorie/apostolii-stalin-alexandru-moghioros-cainele-vanatoare-tarculputerii-1_5492fd81448e03c0fddbb8ee/index.html

Lasă un răspuns