Jaful din cel mai scump parc din România continuă. Cum a dispărut patrimoniul de 1 milion de euro din vechiul Parc Moghioroș

0
207

Cu două săptămâni înainte de Anul Nou, Consiliul Local al Sectorului 6 a decis, prin hotărâre, suplimentarea cu 3 milioane de euro a bugetului alocat pentru „reamenajarea” Parcului Drumul Taberei, cel mai mare buget alocat în România pentru un parc, ajungând la 17 milioane de euro. Prin aceeași hotărâre de Consiliu Local, pentru paza pe străzile din Drumul Taberei și Militari au fost alocați aproape 1 milion de euro.

Exact în aceeași perioadă, Curtea de Conturi făcea public un raport devastator despre distrugerea sistematică a Parcului Drumul Taberei. Inspectorii Curții de Conturi spun că spațiul verde a fost defrișat astfel încât să facă loc unor instalații inutile și scumpe, în condițiile în care acolo exista vegetație de ani de zile, pentru care fuseseră cheltuiți mulți bani. În plus, scrie în același raport, vechiul parc avea un patrimoniu de aproape 1 milion de euro, constând în instalații de irigații, mobilier, locuri de joacă, toate acestea dispărând pur și simplu.

„Decizia Sectorului 6 al Municipiului București de a face o nouă investiţie în Parcul Drumul Taberei prin distrugerea totală a amenajărilor şi dotărilor existente, nu a respectat principiile economicității și eficienței în condițiile în care prin aceste lucrări nu a fost amenajat un spațiu verde nou sau unul degradat, investițiile anterioare de peste 3.000 mii lei fiind distruse în totalitate”, scrie în raportul Curții de Conturi.

„Fundamentarea investițiilor pentru reamenajarea parcului Drumul Taberei din Sectorul 6. Un exemplu de fundamentare nejudicioasă a cheltuielilor pentru amenajare spații verzi este chiar cea mai mare investiție realizată în București pentru amenajarea unui parc și singura finanțată din fonduri europene.

hotarare-sect-6

Din auditul efectuat a rezultat faptul că în cazul parcului Drumul Taberei lucrările de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat creşterea suprafețelor verzi sau regenerarea vegetaţiei în spaţiile verzi degradate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. În acest sens, Sectorul 6 nu a făcut o analiză judicioasă în ce priveşte decizia de a face o investiţie în Parcul Drumul Taberei pe acelaşi amplasament, prin distrugerea totală a amenajărilor şi dotărilor existente şi lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioadă de minim 2 ani, în loc să reabiliteze alte spaţii verzi degradate sau să identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atât mai mult cu cât în acest Sector indicele de spațiu verde per capita, calculat în baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei. De asemenea s-a luat decizia înlocuirii unei vegetaţii abundente dezvoltată întro perioadă lungă de timp, care a necesitat investiţii şi cheltuieli anuale însemnate, cu un parc tematic cu vegetaţie redusă, fapt discutabil din punct de vedere al protejării şi îmbunătăţirii condiţiilor de mediu și care va genera creșterea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea acestuia în perioada următoare.

mai mult la : http://bn24.ro/jaful-din-cel-mai-scump-parc-din-romania-continua-cum-a-disparut-patrimoniul-de-1-milion-de-euro-din-vechiul-parc-moghioros/

Lasă un răspuns