? Iniţiativa Favorit : 10 ÎNTREBĂRI PENTRU FAVORIT – ȘI 10 RĂSPUNSURI despre reabilitarea clădirii Favorit

0
381

La întâlnirea de săptămâna trecut cu arh. Radu Teaca, cu responsabilii primăriei și cu deputatul PNL Răzvan Horia Mironescu, am pus întrebări privind reabilitarea clădirii Favorit, așa cum au fost ele formulate de oamenii din cartier. Iată rezumatul discuțiilor:

1.Se mai pot face modificări privind aspectul Centrului cultural Favorit, așa cum a fost el prezentat pe site-ul grupului cinemafavorit.ro?
Arh. Radu Teaca: „Suntem într-o fază în care nu pornim de la zero”. Există un caiet de sarcini, un proiect tehnic și un studiu de fezabilitate care nu mai pot fi modificate. Acum se face actualizarea devizului general pentru lucrarea ce va fi demarată cât mai curând și care se va finaliza în circa 3 ani.

favorit-b

(foto : ? priectul Centrul Cultural Favorit , sursa arhitect Radu Teaca )
2. Vor exista elementele de continuitate cu vechea clădire, pentru a prezerva memoria cartierului?
Arh. Radu Teaca a spus că imobilul, așa cum era el, nu merită să fie restaurat – nici ca funcționalitate, nici ca spații suplimentare pe care le presupune un centru destinat comunității. Nici structura veche a clădirii nu ar mai avea valoare, fiind realizată înainte de normativele din ‘77.


3. Ce mai rămâne, practic, din vechiul Favorit?
Din structura veche, se vor păstra doar niște pereți de legătură cu subsolul. Arh. Teacă a spus că e posibil să se păstreze vechea firmă a cinematografului, care va fi expusă în holul de primire al noului centru. Ecranul imens de pe fațata noii clădiri va afișa vechiul logo „Favorit”.
4. Care e sursa de inspirație a noii clădiri Favorit?
Arh. Teacă: „Am vrut să fac un obiect care să sugereze anii ’60, care să fie un punct de reper pentru cartier, care să rămână în conștiința celor din jur”
5. Nu e o clădire prea mare?
Deputat Razvan Horia Mironescu: „Clădirea nu va avea proporții megalitice, va fi mai înaltă dar va respecta amplasamentul actual. Se vor păstra și parcul de lângă, și spațiile comerciale din față, și esplanada.”
6. Costurile de întreținere nu vor fi prea mari? Va fi o clădire sustenabilă, care va putea să supraviețuiască și din propriile încasări, indiferent de echipele care se vor succeda la cârma primăriei de sector?
Cosmin Teleașă, director al Centrului Cultural European sector 6: „E greu de rentabilizat o instituție culturală, e nevoie de susținerea autorităților locale. Tot ce se poate face sunt soluții pentru eficientizarea costurilor.”
R.H.Mironescu: „Suntem prea săraci ca să ne permitem să construim ieftin. Dacă noi vom alege soluții constructive moderne, adaptate vremurilor actuale, vom avea niște costuri de exploatare suficient de mici pentru ca bugetul să și le poată permite. Sunt convins că soluțiile tehnice adoptate vor minimiza costurile de exploatare.”
7. Cine garantează că viitorul primar va acorda un buget ca să susțină funcționarea acestui centru cultural, și că nu ne vom trezi cu o ruină nouă în locul celei vechi? Nu era mai bine să se facă o clădire mai mică și mai ușor de întreținut?
Cosmin Teleașă: „Această clădire va fi un lucru reprezentativ la nivel de România – să realizezi un centru cultural va fi un motiv de laudă pentru orice administrație care va veni. Noi suntem în situația fericită în care am reușit să aducem clădirea înapoi. Întotdeauna au existat bani pentru acest proiect – sunt convins că vor exista fonduri și pentru construire, și pentru funcționare”.
8. Sala de spectacole a centrului va avea 800 de locuri, nu sunt prea multe?
R.H.Mironescu: „Cea mai mică școală din sectorul 6 are 400 de elevi, dacă vine aici toată școala cu doi părinți de fiecare elev, s-a terminat sala. 800 de locuri sunt la limită și sunt date de spațiul existent”.
9. Unde va fi parcarea?
Deocamdată nu se știe, fiindcă parcarea existentă e privată/privatizată.
10. Cum rămâne cu spațiul verde dimprejurul clădirii?
Arh. Teacă: „Din spațiul verde nu se ia, clădirea nouă va sta exact pe locul existent”

sursa : Iniţiativa Favorit

Lasă un răspuns