Fraţii Filip şi Matei Florian îşi povestesc în romanul „Băiuţeii” copilăria petrecută în cartierul Drumul Taberei

0
154

BĂIUŢEII, FILIP FLORIAN, MATEI FLORIAN, Editura Polirom, Iaşi, 2010

Fraţii Filip şi Matei Florian îşi povestesc în romanul „Băiuţeii” copilăria petrecută în cartierul Drumul Taberei, pe aleea Baiut, înainte de revoluţie. Cartea este scrisă pe două voci narative distincte, care alternează, dar care se şi întrepătrund armonios, dând naştere unei opere originale şi care merită atenţia cititorilor.

Filip este fratele mai mare, un povestitor excelent, un maestru al detaliilor, al poveştilor excepţionale despre prieteni, jocurile copilăriei, familie, treburile casnice, o lume văzută simultan atât cu ochii adultului, cât şi ai copilului de atunci.

Matei, cu unsprezece ani mai mic decât Filip, îşi prezintă şi el în paginile cărţii amintirile din vremurile copilăriei, lucrurile importante pentru el – familia, grădiniţa, şcoala, fotbalul, fraţii, bicicletele, amestecând frumos şi firesc realul cu imaginarul, farmecul trecutului şi al copilăriei cu lumea adultului.

foto_108543

Cartea este foarte bine primită de critica literară, fiind o mărturie a epocii comuniste privită prin ochii copiilor de atunci şi redată cu vocea adulţilor din prezent. „Scris la două mâini, într-o succesiune de secvenţe – capitole – în care vocile naratoriale alternează, dialogând neîntrerupt, Băiuţeii este unul dintre cele mai bune romane care s-au scris până acum în limba română.(…) într-o imaginară hartă a corespondenţelor între arte, Băiuţeii este un echivalent în plan literar al Concertului pentru două viori de Bach.” (Carmen Muşat)

sursa :

http://www.obiectivbr.ro/cartea-de-la-pagina-8-baiu%C5%A2eii-filip-florian-matei-florian-editura-polirom-iasi-_id108543

si

Exista carti care te sugruma, te golesc si iti lasa un fel de vid in cap. Gustul pe care il ai dupa ce le termini e de pustiire. Nu stii incotro sa o iei, daca sa te mai apuci de citit si altceva, si nici de grimasa nedumerita care ti s-a latit pe figura nu esti prea constient. Baiuteii fratilor Florian nu va avea in veci (ne)sansa de a intra in acesta categorie, a cartilor „saracitoare”. Ba mai mult, volumasul asta verde cu doi pusti pe coperta iti vesteste voios ca esti mai bogat decat ai tu impresia…. http://www.bookblog.ro/biografii-si-memorii/baiuteii/

 

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns