Evenimentul zilei : Viată de măturător în Drumul Taberei. Mizeria noastră, obiectul muncii lor. Stăpânii tomberoanelor

0
72

[?fragmente] În Bucureşti sunt circa 5.000 şi, numai în sectorul 6, 700 de inşi robotesc cât e ziua de mare printre blocuri. În cartea de muncă sunt trecuţi, pompos, ca „lucrători pentru salubritate căi publice”. Înainte li se spunea, simplu, „salubrizor”. De fapt, au fost şi au rămas măturători de stradă. Ion Gheorghe, sau nea Gică, are 49 de ani şi de șapte ani are în subordine 25 de măturători. A luat-o de jos, de la împins tomberonul, prin 2003. Ce i-a spus nea Gică băiatului său, când s-a întors prima oară de la măturat mizeria Capitalei? Îl umflă râsul: „Exact ce am făcut! Nu mi-e ruşine!”. La fel zice şi nea Florică Ionescu, de 51 de ani, care, de patru ani s-a făcut şi el măturător. L-am găsit încărcând cu gunoi o furgonetă pe strada Pravăţ, din Drumul Taberei ,  sectorul 6. Zilnic încarcă patru cinci tone şi are nişte antebraţe ca Popeye marinarul. Face asta de când fabrica de autobuze Rocar, unde era vopsitor, a dat faliment şi a trebuit să-şi găsească de muncă. E din comuna Frăsinet, județul Teleorman şi ia în mână fix 1.040 de lei. Te poţi căpătui din gunoi? Care e cea mai valoroasă chestie pe care a găsit-o pe stradă? Râde strâmb: „Un sac de pâine veche… A fost bun, că am trei porci şi l-am dus acasă…”.

clipboard02_132-465x390

Cinşpe metri mai încolo, Gina Anghel – de 47 de ani, femeie cu două fete şi-un băiat, şi Vasilica Tudor – de aceeaşi vârstă, mamă de băiat şi fată, ambele din comuna Frăsinet, dar judeţul Călăraşi, sporovăiesc vesele. De ani de zile mătură străzile din Drumul Taberei şi s-au făcut prietene. Prima are zece clase şi a doua a terminat liceul. Degeaba, tot la mătură au ajuns, chit că Vasilica a fost şi telefonistă, cândva, la viaţa ei: „Da’ nu mi-e ruşine! M-am învăţat!”.

E plin sezon în care lumea aruncă tot felul de resturi de mâncare. Dar nu numai la ghenă, ci pe unde apucă. Femeile dau din umeri: „Aşa-s oamenii. Normal, vara e mai greu, că te ia de cap de la mirosul de coji de pepeni, cartofi stricaţi şi mâncare alterată… Nu mai vorbesc de pamperşi şi tampoane de damă. Îţi vin maţele la gât!”, ţi-o dau fix la ficat măturătoarele.

Când oamenii renovează un apartament, scot la colţul străzii tot ce nu le mai trebuie. Le lasă acolo şi ce nu recuperează ţiganii „metaliferi”, încarcă măturătorii în furgonete. „Când mai moare un bătrân, moştenitorii igienizează casa şi aruncă tot ce nu le trebuie: haine, mobilă şi electrocasnice. Da’ n-avem loc de boschetari, că sortează ei tot ce e cât de cât de valorificat!”. Fetele tocmai au isprăvit jumătate din treaba de pe strada Pravăţ, şi aleile sale adiacente, din spatele fostului cinematograf Favorit, din Drumul Taberei. Au început la şapte dimineaţa şi o să termine la şapte seara, când un microbuz le va duce pe ele, şi pe alţi 23 de „salubrizori” navetişti, acasă, în comunele Frăsinet, Valea Agovei şi Coţofanca.

 

mai mult la :  http://www.evz.ro/mizeria-noastra-obiectul-muncii-lor-stapanii-tomberoanelor.html

Lasă un răspuns