Director Metrorex: trenurile pentru metroul de Drumul Taberei vor fi cumpărate cu bani de la BEI

0
343

Trenurile noi de metrou pentru primul tronson al Magistralei 5 vor fi cumpărate în baza unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar documentaţia pentru licitaţie a fost trimisă la Autoritatea Feroviară Română (AFER), a declarat luni Constantin Mustăţea, director de investiţii al Metrorex.

Până vor fi cumpărate trenurile noi, pe sectiunea Eroilor – Drumul Taberei, ce ar putea fi inaugurată anul viitor, vor fi introduse trenuri Bombardier, care acum circulă pe alte magistrale, potrivit reprezentantului Metrorex.

Noua achiziție are loc în contextul în care o procedură anterioară de achiziție a 51 de garnituri pentru întreaga Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, în valoare de circa 400 milioane de euro, a fost anulată în urma unei anchete DNA.

Din cauza luptei dintre doi giganţi internaţionali pentru furnizarea sistemului de siguranţă şi automatizare a traficului, metroul de Drumul Taberei ar putea suferi o nouă amânare. Siemens SRL a depus pe 19 decembrie contestaţie la Tribunalul Bucureşti, după ce Metrorex a descalificat oferta sa pentru automatizarea traficului pe noua linie de metrou din Drumul Taberei.

Metrorex a lansată pe 30 mai anul trecut licitaţia pentru „Sistemul de siguranta si automatizare a traficului inclusiv echipamentul de siguranta îmbarcat pe tren si sistemul de informare dinamica (inclusiv sonorizare) – Magistrala 5. Drumul Taberei – Pantelimon. Sectiunea Râul Doamnei-Eroilor (PS Opera), inclusiv Statia si Depoul Valea Ialomitei”.

În cursa pentru contractul de 121 milioane de lei pentru automatizarea traficului pe secţiunea din Drumul Taberei a Magistralei 5 au intrat doi giganţi internaţionali: Siemens şi Alstom. Oferta Siemens a fost însă descalificată în faza de evaluare tehnică. Data limită de evaluare a singurei oferte care a mai rămas în cursă este 30 aprilie 2018, conform datelor actualizate din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Lasă un răspuns