Cotidianul: Cum s-au folosit bani europeni pentru distrugerea unui parc celebru

0
270

Decizia Primăriei Sectorului 6 al Municipiului București de a face o nouă investiţie în Parcul Drumul Taberei prin distrugerea totală a amenajărilor şi dotărilor existente nu a respectat principiile economicității și eficienței în condițiile în care prin aceste lucrări nu a fost amenajat un spațiu verde nou sau unul degradat, investițiile anterioare de peste 3 milioane de lei fiind distruse în totalitate, se arată într-un raport al Curții de Conturi. Conform instituției, investițiile în parcul Drumul Taberei, cel mai mare din sector, reprezintă un exemplu de fundamentare nejudicioasă a cheltuielilor pentru amenajare spații verzi și singura care a beneficiat de fonduri europene.

„Din auditul efectuat a rezultat faptul că în cazul parcului Drumul Taberei lucrările de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat creşterea suprafețelor verzi sau regenerarea vegetaţiei în spaţiile verzi degradate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. În acest sens, Sectorul 6 nu a făcut o analiză judicioasă în ce priveşte decizia de a face o investiţie în Parcul Drumul Taberei pe acelaşi amplasament, prin distrugerea totală a amenajărilor şi dotărilor existente şi lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioadă de minim doi ani, în loc să reabiliteze alte spaţii verzi degradate sau să identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atât mai mult cu cât în acest Sector indicele de spațiu verde per capita, calculat în baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei”, se arată în document.

parc-drumul-taberei.wa80r29f4z

Conform Curții, s-a luat decizia înlocuirii unei vegetaţii abundente dezvoltată într-o perioadă lungă de timp, care a necesitat investiţii şi cheltuieli anuale însemnate, cu un parc tematic cu vegetaţie redusă, fapt discutabil din punct de vedere al protejării şi îmbunătăţirii condiţiilor de mediu și care va genera creșterea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea acestuia în perioada următoare.

Astfel, susțin reprezentanții Curții, în scopul modernizării arhitecturale şi peisagistice a parcului de agrement „Drumul Taberei”, prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 6 nr. 13/25.02.2010 s-au aprobat documentaţia şi indicatorii tehnico-economici pentru lucrarea de „Modernizare arhitecturală şi peisagistică a Parcului Drumul Taberei”. Prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 6 nr. 15/25.02.2010 s-a aprobat Cofinanţarea proiectelor de „Modernizare arhitecturală şi peisagistică a parcului Drumul Taberei” şi „Achiziţionarea şi instalarea sistemului de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în Parcul Drumul Taberei”. Conform contractului de finanţare nr. 2210/01.09.2011 în valoare de 75.188 mii lei, din care contribuţie nerambursabilă în sumă de 59.544 mii lei, încheiat de Primăria Sectorului 6, în Parcul Drumul Taberei au fost începute lucrări de modernizare arhitecturală şi peisagistică a parcului conform contractului de execuţie lucrări nr.24/17.04.2012 în valoare de 63.566 mii lei.

mai mult

http://www.cotidianul.ro/cum-s-au-folosit-bani-europeni-pentru-distrugerea-unui-parc-celebru-273758/

Lasă un răspuns