Carol Alexandru Zabolotnii : De ce consider fals, sondajul de opinie din Sectorul 6 lansat de Florescu?

0
254

Sondajele de opinie, pentru a fi credibile, trebuie sa fie realizate cu respectarea legilor in vigoare, legea care reglementeaza procedurile ce trebuiesc respectate este Legea 67/2004, al carui articol 66 spune:
“(1) In cazul prezentarii de sondaje de opinie cu continut electoral, acestea trebuie insotite de urmatoarele informatii:
a. denumirea institutiei care a realizat sondajul;
b. data sau intervalul de timp in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata;
c. dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare;
d. cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului.
(2) Televotul sau anchetele facute pe strada, in randul electoratului, nu trebuie sa fie prezentate ca reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social sau etnic.”

Studiile sociale arata ca nehotaratii isi indreapta intentia de vot catre cei ce apar in varful clasamentelor sondajelor de opinie. Desi sociologii declara ca sondajele de opinie nu fac parte din instrumentele utilzate pentru manipularea maselor, nu se poate nega faptul ca ele pot crea o imagine bazata pe o realitate virtuala, imagine care poate fi “ajustata” în functie de necesitati. De fapt, aceasta este si perspectiva cea mai periculoasa a utilizarii lor.

Candidatul Florescu Stefan cunoaste perfect acest lucru si ne-a dovedit, inca odata, ca minciuna ii este arma principala de campanie.

1800015_729880630385720_984492928_o


Mai nou, a scos pe piata internetului un sondaj de opinie, fals in totalitate, in care el se gaseste la 41% intentie de vot in sectorul 6. De ce il consider fals? Pentru ca nu a respectat conditiile prevazute de articolul de mai sus si deoarece acel sondaj a fost realizat, cel putin teoretic, de Asociatia Drumul Taberei. Aceasta asociatie nu este acreditata in studii sociale, isi are sediul social la resedinta lui Liviu Voinea, patronul firmei ce sponsorizeaza campania candidatului Florescu Stefan, ocupandu-se de dezinsetia de la blocuri. In aceste conditii va intreb, are credibilitate acest sondaj?
Pana unde este limita de bun simt al unui candidat in limita careia ii este permis sa se manifeste? Campaniile electorale incep cu strategii de persuasiune si se finalizeaza cu strategii de manipulare.

Carol Alexandru Zabolotnii

Lasă un răspuns